Waarom zit er een roetfilter op een graafmachine?

Waarom zit er een roetfilter op mijn machine? Die vraag wordt ons wel eens gesteld door klanten. In deze blog leggen we uit waarom dat ding erop zit en geven we tips over hoe u ervoor zorgt dat uw roetfilter lang meegaat.

Wanneer u op dit moment een nieuwe graafmachine met een dieselmotor koopt in Europa dan moet deze voldoen aan de huidige strenge Stage 5 normering. Dit is de Europese norm die geldt voor offroad-verkeer waar graafmachines onder vallen.

Hoe groter de motor, hoe meer uitstoot

De regel is: hoe groter de motor, hoe meer uitstoot. Om aan de eisen te kunnen blijven voldoen wordt op de grotere motoren vaak een katalysator (DOC) met roetfilter (SF) gemonteerd (zie onderstaande afbeelding).

In enkele gevallen wordt, indien nodig, ook nog Adbleu toegevoegd.  AdBlue is een mengeling van water en ureum, die wordt gebruikt om de NOx-uitstoot (stikstof) te beperken.

Samen met de katalysator en de AdBlue zorgt het roetfilter ervoor dat je graafmachine minder roet, fijnstof en andere schadelijke stoffen uitstoot. Goed nieuws voor u.  Want steeds meer opdrachtgevers verlangen van aannemers en loonwerkers dat ze werken met schone machines. Met name overheidsinstanties zoals gemeentes en waterschappen houden bij aanbestedingen rekening met de uitstoot van schadelijke stoffen.

Roetfiler en katalysator

Maar wat gebeurt er met dat roet in het roetfilter?

Op het moment dat het roetfilter vol raakt met roet start de machine een automatisch regeneratieproces. Tijdens dit proces wordt het opgeslagen roet verbrand. Dit werkt zo: extra brandstof  wordt ingespoten en de lucht inlaat wordt deels afgesloten om het roetfilter te verwarmen naar een temperatuur van ongeveer 600 a 700 graden. Door deze hoge temperatuur  verbrandt het roet in de roetfilter.

Hoef ik mijn roetfilter dan nooit meer te vervangen?

Dat zou mooi zijn, maar dat is helaas niet het geval. Er blijft, ook na het regenereren, altijd een laag as achter in het roetfilter. Op den duur is het roetfilter zo ver verzadigd dat het vervangen of gereinigd moet worden.

Hoe kan ik de levensduur van mijn roetfilter verlengen?

Door uw machine op de juiste manier te onderhouden en te gebruiken kunt u zorgen dat uw roetfilter langer meegaat. Hieronder enkele tips:

  • Gebruik de juiste motorolie met een laag as-gehalte
  • Gebruik de juiste brandstof die voldoet aan de Europese EN590-norm
  • Reinig en/of vervang regelmatig je luchtfilter en brandstoffilter. Want hoe minder vuil er in de motor komt, hoe beter de verbranding. En hoe beter de verbranding, hoe minder roet er in de roetfilter komt.
Motorolie Takeuchi
  • Blijf aan het werk met je machine! Korte klussen waarbij de machine iedere keer aan en uit wordt gezet zijn niet goed voor de motor. De motor warmt dan niet voldoende op en krijgt niet de kans om te regenereren. Probeer dus naast de korte klussen ook werkzaamheden uit te voeren waarbij de machine langere tijd in bedrijf is.
  • Voorkom onnodig stationair draaien. Wanneer u de motor laat draaien zonder ermee te werken dan loopt het roetfilter sneller vol. Zet uw motor dus uit als u even niet aan het werk bent. Of Installeer een auto-stop. Dit bespaart ook nog eens brandstof.

Meer weten?

Voor meer informatie over roetfilters of andere technische vragen kunt u contact op nemen met onze servicemanagers. Bel ze op 054-338111. Of stel uw vraag aan uw eigen leverancier.

Vierkant Takeuchi logo Zwart
Takeuchi Benelux
Uw Takeuchi Specialist
Wij richten ons volledig op compacte graafmachines. Het is niet iets wat we erbij doen, dit is waar we goed in zijn. Die focus stelt ons in staat om uit te blinken en de absolute top te bieden in betrouwbaarheid, wendbaarheid en kracht.

Start typing and press Enter to search

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0
Led lampen op cabineafbeelding tfm