Waar moet ik op letten bij het kopen van een gebruikte graafmachine?

Is het verstandig om meteen te kiezen voor een nieuwe graafmachine? Of kunt u beter op zoek naar een gebruikte machine? En waar moet u dan op letten bij de aanschaf van een tweedehands exemplaar? Veel potentiële kopers zoeken naar een antwoord op deze vraag.

Waar ga ik de machine voor gebruiken?

Welke werkzaamheden wilt u met de machine uitvoeren en hoeveel uur verwacht u te gaan draaien met de machine? Doet u af een toe een klusje dan kan het soms zelfs nog voordeliger zijn om te gaan huren. Hebt u de machine voor een langere periode nodig en draait u maar een paar uur per week, dan kan het al snel voordeliger zijn om te investeren in een gebruikte machine. Voor machines in de gewichtsklasse rond de 1 ton kan men over de gebruiksuren niet veel zeggen, ze worden veelal gebruikt om het handwerk te verlichten. Vanaf 1,5 t/m 3 ton is het financieel interessant om vanaf de 500/600 draaiuren per jaar te investeren in een nieuwe machine. Vanaf de 3 tot 6 ton, rond de 700/800 draaiuren, vanaf de 7 tot 15 ton, rond de 1000 draaiuren per jaar. Kiest u voor een gebruikte machine? Dan is het buiten de gedraaide uren en het bouwjaar om, ook belangrijk om ook te technische staat van de machine te kennen.

Aandachtspunten bij aankoop van gebruikte machine

waar op letten bij kopen gebruikte graafmachine

Bij de aanschaf van een gebruikte machine is het belangrijk om te weten dat er voor uw aankoop al diverse werkzaamheden zijn uitgevoerd met de machine. Bijvoorbeeld sleuvengraven, sloopwerkzaamheden, machinaal straten en ga nog maar even door. Ieder werk vraagt een andere belasting van de machine. Het is verstandig om navraag te doen door wie de machine is gebruikt en welke werkzaamheden er mee zijn uitgevoerd. Vervolgens is het belangrijk dat u de urenstand bekijkt, deze geeft iets aan over het gebruik. Let wel, het komt af ten toe voor dat er in de loop van de tijd een keer een nieuwe urenteller is geplaatst, verzeker u ervan dat de urenstand juist is. Ook het bouwjaar is belangrijk om te weten, deze is te vinden op het typeplaatje van de machine. Verzeker u ervan dat deze aanwezig is op de machine. Voor een juiste aankoop is het belangrijk om de technische staat te kennen. Een machine met een kapotte pomp, een versleten motor of versleten rijwerk kan hoge kosten met zich mee brengen. Om een juist beeld te krijgen is het noodzaak dat u voldoende kennis van zaken heeft betreft de techniek, zo niet neem dan iemand mee die u daar bij kan adviseren.

Belangrijke aandachtspunten

  • Controleer de speling op de pennen en bussen. Dit doet u door de machine rustig op te drukken en de machine te bedienen, eventuele zijdelingse speling kunt u uitshimmen.
  • Controleer het rijwerk op slijtage van boven- en onderrollen (u voelt of er speling op de lagers zit), sprockets (scherpe punten), tracks (zitten er scheuren in, is het staaldraad zichtbaar, het loopvlak versleten) en spanwiel (speling op de as, dit doet u door de machine op te drukken).
  • Controleer de speling op de draaikrans. Dit doet u door de machine rustig op te drukken en door een tweede persoon te laten kijken, deze persoon moet even op de knietjes.
  • De motor kunt u controleren door de olie te peilen en te luisteren op afwijkende geluiden. Verder is het belangrijk dat u kijkt of de motor rookt, dit kan wijzen op mogelijke problemen.
  • U kunt bij de hydrauliekpomp controleren of de pompregeling goed werkt door het bedienen van alle cilinders tegelijk. Mocht u de motor “dood” trekken dan kan dit wijzen op een versleten pomp of verkeerde afstellingen van de machine.
  • De doorvoer van de machine kunt u controleren op lekkage. Hangt er een druppel olie onder de doorvoer, dan kunt u er vrij zeker van zijn dat de doorvoer lek is. Dit komt voornamelijk voor bij mobiele graafmachines.
  • De zwenkmotor en draaikrans kunt u controleren door het zwenken van de machine. Hoort u een raar of vreemd geluid kan het zijn dat de vertanding van de draaikrans of de lagers van de zwenkmotor zijn versleten.
  • Bekijk het ventielenblok, de cilinders en de slangen op zichtbare lekkage of beschadigingen.
  • Bekijk het elektrische systeem. Is er van alles achteraf op geknutseld of zijn er diverse doorverbindingen gemaakt, dan kan dat in de toekomst problemen geven.
  • Check de machine goed op beschadigingen.

Bij wie kan ik een gebruikte machine kopen?

Over het algemeen kunt u jong gebruikte machines aanschaffen bij gerenommeerde dealers en importeurs, onder andere bij Verhoeven (www.verhoevenbv.com/occasion). Deze geven in de regel garantie op de machine, zorgen dat de machine is voorzien van een onderhoudsbeurt en een nieuwe BMWT-veiligheidskeuring. Vaak kunnen deze jonge gebruikte machines ook nog een periode in een lease vorm worden gegoten. In de regel worden de oudere machines via de handel aan de man gebracht. Dit zijn de machines met meer uren, het is dan afhankelijk van de staat, de uren en het bouwjaar of er nog garantie wordt gegeven. Het belangrijkste bij de aankoop van een machine is, dat je er een goed gevoel aan overhoudt.

Een laatste tip, niet van mij, maar van Marktplaats: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Vierkant Takeuchi logo Zwart
Takeuchi Benelux
Uw Takeuchi Specialist
Wij richten ons volledig op compacte graafmachines. Het is niet iets wat we erbij doen, dit is waar we goed in zijn. Die focus stelt ons in staat om uit te blinken en de absolute top te bieden in betrouwbaarheid, wendbaarheid en kracht.

Start typing and press Enter to search

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0
Stage 5 motor TB295WTakeuchi TB295W Maaikorven