Takeuchi woordenboek

Onze graafmachines bestaan uit verschillende Takeuchi onderdelen. Deze zitten altijd standaard op iedere machine van Takeuchi.
Daarnaast zijn er diverse uitbreidingen mogelijk op onze minigravers en schrankladers. Die onderdelen noemen we Takeuchi opbouwopties.
Hieronder leggen we uit wat ieder onderdeel precies is. Zo kom je nóg meer te weten over je machine.

Takeuchi Onderdelen

Bovenrol

Op elke machine met een rupsonderstel zitten bovenrollen. Bovenrollen zijn van essentieel belang op de graafmachine. Met één kapotte bovenrol kan de graafmachine veel materiële schade aan zichzelf aanbrengen. Een bovenrol wordt geproduceerd met versterkte flenzen met unieke afdichtingen. Het staal dat wordt gebruikt voor de bovenrollen wordt gesmeed op een speciale manier. Door middel van hittebehandelingen worden de rollen extra taai en dus slijtvast. Zo is een lange levensduur gegarandeerd, zelfs bij intensief gebruik.

Brandstoffilter

Een brandstoffilter filtert de brandstof voordat het de motor in gaat. De brandstof die de motor gebruikt is nooit volledig schoon. Door de jaren heen stapelen vuildeeltjes zich op in de benzinetank. Deze deeltjes zakken naar de bodem en kunnen zonder brandstoffilter in de motor raken. Een brandstoffilter is na een tijdje aan vervanging toe (verschilt per voortuig/type). Wanneer de filter vol raakt met vuil kunnen er problemen ontstaan zoals: startproblemen, problemen met de inhoud van de motor en vermogensverlies.

Breatherfilter

Zodra de olie uit de tank wordt gepompt, ontstaat er druk onder in de tank. Een groot deel van de tanks zijn hier niet tegen bestand en daarom moet het volume dat eruit onttrokken is ook aangevuld worden. Hiervoor heb je buitenlucht nodig die je in de tank kunt pompen, echter mag de lucht niet vervuild zijn en mag de lucht niet uit de tank schieten. Daarom is er een breatherfilter ontwikkeld, de breatherfilter filtert namelijk de buitenlucht die in de tank gepompt wordt. De lucht kan alleen in de tank gepompt worden en niet ontsnappen, hierdoor voorkom je vacuümbellen in de tank.

Cabinefilter

Een cabinefilter (ook wel interieurfilter genoemd) is een filter die er voor zorgt dat de lucht in de machine gezuiverd wordt. Vuile lucht stroomt binnen via de ventilatieopeningen in de machine. Om te voorkomen dat de chauffeur vuile lucht inademt, vangt de cabinefilter deze vuile lucht op. De vieze lucht die wordt gefilterd bestaat uit roetdeeltjes, lucht, damp, pollen, stof, vuil en vet, ook wel microvezels genoemd. De cabinefilter is na een bepaalde tijd vol. De hoeveelheid afvalstoffen kan dan niet meer verwerkt worden.

Gasveer

De gasveer bestaat uit een hydropneumatisch verstelelement, een cilinder, zuigerstang en een zuiger die gevuld is met stikstof. De stikstof wordt onder druk verschoven zodat de pin in- en uit kan schuiven. De veer wordt geleidelijk aangepast aan de behoefte van de applicatie.

Hydrauliekfilter

De hydrauliekfilter zorgt ervoor dat het hydraulisch systeem goed werkt. De hydrauliekfilter filtert de olie zodat het schoon blijft, zo komen er geen metaaldeeltjes in het systeem terecht. De hydrauliekfilter kan na een geruime tijd vervuilt raken. Dit kan komen door invloeden van buitenaf (reparaties in het veld met stof of zand) of in het systeem zelf. Deze slijtage zorgt er voor dat kleine metaaldeeltjes in de olie terechtkomen.

Hydrauliekolie

De Takeuchi Hydrauliekolie is een vloeistof die het hydraulisch systeem bekrachtigt. De Hydrauliekolie is van hoge kwaliteit en is de officiële Takeuchi Hydrauliekolie.

Koelvloeistof

De Takeuchi Koelvloeistof is een mengsel van antivries, anti-corrosiemiddel en smeermiddel. De koelvloeistof zorgt ervoor dat de hitte die ontstaat bij de verbranding van de brandstof wordt afgevoerd. Om er zeker van te zijn dat er nog voldoende koelvloeistof aanwezig is, kun je dit regelmatig controleren. Op de buis van de koelvloeistof zie je ‘min’ en ‘max’ vermeld staan. Wanneer ’min’ wordt aangegeven moet de koelvloeistof bijgevuld worden.  Bij het bijvullen of controleren van de koelvloeistof moet de motor altijd koud zijn.

Luchtfilter

Om de motor werkende te houden is er brandstof nodig, maar ook zuurstof. De brandstof en lucht moeten natuurlijk wel schoon zijn. De lucht wordt schoongehouden door de luchtfilter. De luchtfilter filtert de aangezogen lucht, zodat er geen vieze deeltjes in de motor terecht komen. Als de luchtfilter vervuild of verstopt raakt, heeft dat invloed op de kracht van de motor. De motor zal dan minder presteren en onregelmatig gaan lopen. Ook zal het brandstofgebruik toenemen.

Motorolie

De Takeuchi Motorolie zorgt voor smeren, beschermen, reinigen en koelen van de motor. Het is slim om de motorolie regelmatig te verversen. De motorolie kan namelijk vuile deeltjes opvangen in de olie, hierdoor wordt de kwaliteit van de olie slechter. Daarom is het verstandig om de motorolie regelmatig te verversen.

Motoroliefilter

Alle delen die bewegen in de motor worden gesmeerd door olie. De olie neemt vuil op door slijtage zoals verbrandingsresten, roet en metaaldeeltjes. De motoroliefilter filtert de olie van deze afvaldeeltjes. Zo functioneert de motor optimaal en kan deze langer meegaan. Net als alle andere filters kan de motoroliefilter na verloop van tijd vervuild raken en niet meer 100% functioneren.

Multiriem

De multiriem, ook wel distributieriem genoemd, zorgt voor de aandrijving van de gehele motor. De multiriem kan door ouderdom snel gaan slijten, hierbij kan de multiriem droog of hard worden en daardoor scheuren. Wanneer de multririem beschadigd is zorgt dit voor andere slijtages in de motor.

Onderrol

Op elke machine met een rupsonderstel zitten onderrollen. Onderrollen zijn van essentieel belang op de graafmachine. Met één kapotte onderrol kan de graafmachine veel materiële schade aan zichzelf toebrengen. Een onderrol wordt geproduceerd met versterkte flenzen met unieke afdichtingen. Het staal dat wordt gebruikt voor de onderrollen wordt gesmeed op een speciale manier. Door middel van hittebehandelingen worden de rollen extra taai en dus slijtvast. Zo is een lange levensduur gegarandeerd, zelfs bij intensief gebruik.

Rubbertrack

Het grootste deel van alle graafmachines die verkocht worden beschikken over rubbertracks. Rubbertracks zijn beschikbaar in alle soorten en maten zoals voor: minigravers, rupsdumpers en track loaders. Een rubbertrack lijkt op het eerste oog volledig van rubber. Echter, is dit niet waar. Onder de dikke en deels ook hele dunne laag rubber zit een flinke vracht staal. Het loopvlak is geheel van rubber. De plaatsen waar de rubbertrack over de sprocket, rollen en het loopwiel draait, is het een en al staal.

Ruitensproeier nozzle

De ruitensproeier nozzle is een mondstuk die de ruitenvloeistof verdeeld over het raam. Zo kun je het raam van de machine schoonhouden.

Servofilter

De servofilter zorgt ervoor dat het servobedieningssysteem goed functioneert. De servofilter filtert de olie zodat het schoon blijft, zo komen er geen metaaldeeltjes in het servobedieningssysteem terecht. De hydrauliekfilter kan na een geruime tijd vervuild raken. Dit kan komen door invloeden van buitenaf (reparaties in het veld met stof of zand) of in het servobedieningssysteem zelf. Deze slijtage zorgt er voor dat kleine metaaldeeltjes in de olie terechtkomen.

Smeernippel

Een smeernippel, ook wel vetnippel genoemd, is een metalen schroef die wordt vastgeschroefd in een specifieke opening. In deze opening wordt smeermiddel toegevoegd zodat de onderdelen goed blijven functioneren waar nodig.

Sprocket

Sprockets heb je in verschillende soorten en maten. De sprocket is van essentieel belang in de rijwerkrupsonderstellen. Sprockets zijn metalen tandwielen die eerst worden gegoten of gesmeed en daarna worden bewerkt. Nadat ze gegoten of gesmeed zijn krijgen ze een speciale hittebehandeling. Wanneer het staal van de sprockets niet voldoende koolstof bevat, wordt de staal broos in het hardingsproces. De sprockets moeten helemaal verhard worden, wanner dit niet gebeurd gaan de sprockets na verloop van tijd zeer snel slijten.

Tandwielolie

Bij zwaar belaste tandwielen die niet meer optimaal functioneren is het essentieel dat je tandwielolie toepast. Met tandwielolie zullen de tandwielen weer in optimale staat functioneren voor de machine.

Vetspanner

De vetspanner zit gemonteerd in het rupsonderstel van de machine. De vetspanner zorgt ervoor dat de twee rubbertracks op spanning blijven staan door vet in de afgesloten ruimte te verwerken.

Voorwiel

Een voorwiel is van essentieel belang voor de graafmachine. Doordat graafmachines veel rijdend werk verrichten, is er veel contact tussen het voorwiel en de ketting. Met een beschadigd of kapot voorwiel kun je vrijwel niets. Het voorwiel van een graafmachine wordt geproduceerd met geselecteerde kwaliteitsstaallegeringen en wordt inductie gehard voor optimale prestaties in extreme werkomstandigheden. Ze worden geassembleerd met afdichtingen volgens de kwaliteitsnormen.

V-Riem

De V-riem, ook wel V-snaar genoemd is een essentieel onderdeel van de machine. De naam V-riem komt van de V-vormige structuur van de snaar. Zonder de V-riem kan de machine niet aangedreven worden. De V-riem wordt aangedreven door de kurkas van de motor. Hiermee drijft de V-riem de dynamo en de waterpomp van de machine aan. De V-riem wordt op spanning gehouden door één of meerdere spanrollen.

Vuilafstrijker

De vuilafstrijker strijkt als het ware water en vuiligheden weg van de stangafdichtingen in de cilinder als deze wordt teruggetrokken in het systeem. De vuilafstrijker voorkomt dat er vuil, vieze deeltjes, spaantjes of vocht in de cilinders komt.

Takeuchi Opbouw opties

Cabinebescherming

Een cabinebescherming is een omhelzing van metaal rondom de cabine van de graafmachine. De cabinebescherming functioneert als beveiliging voor beschadigingen van buitenaf.

Centraal smeersysteem

Een centraal smeersysteem is een automatisch smeersysteem dat onderdelen op de graafmachine eigenhandig smeert. Met een centraal smeersysteem hoef je de graafmachine niet meer eigenhandig te smeren. Buiten het feit dat het gemakkelijk is, heeft het ook als voordeel dat een centraal smeersysteem veel beter bij de potentiële plekken komt.

Contragewicht

Contragewicht, ook wel tegengewicht genoemd, is het gewicht dat de graafmachine in balans houdt. Niet alle graafmachines zijn uitgerust met contragewicht, dit is per type en uitvoering verschillend. Zonder contragewicht zullen sommige machines uit evenwicht raken en niet kunnen functioneren.

Dozerblad

Een dozerblad is een zeer functioneel onderdeel van een machine. Met een dozerblad kun bijvoorbeeld zand, grind en stenen gemakkelijk verplaatsen. Er zijn veel verschillende dozerbladen in allerlei soorten en maten. Elk dozerblad heeft zo zijn eigen functie en specialiteit.

Draaikantelstuk

Een draaikantelstuk zorgt ervoor dat de aangesloten bak of uitrustingsstuk kan kantelen en draaien. Door een draaikantelkantelstuk kun je makkelijker en efficiënter werken met de graafmachine. Hierdoor haal je het optimale uit de graafmachine en kun je veel meer werk verrichten. Een draaikantelstuk kun je direct op de giek van de graafmachine monteren met een snelwisselsysteem. Door een snelwisselsysteem kun je het kantelstuk gemakkelijk van de machine wisselen en zo flexibeler werken.

Draaikrans

Bijna alle type machines beschikken over een draaikrans. De draaikrans bevindt zich onder de cabine en boven het rijwerkonderstel. Door de draaikrans kan de graafmachine zich 360 graden bewegen om de werkzaamheden makkelijker te maken. De draaikrans is gesmeed vanuit staal waarin harde kogelbanen zijn aangebracht.

Duimklem

Een duimklem is een hulpmiddel aan de arm van de graafmachine dat ondersteuning bied met het grijpen van objecten. Een duimklem bestaat uit verschillende soorten en maten, met opties tot meerdere klemmen (duimen).

Ecostop

Iedereen weet dat een motor laten draaien zonder dat er gebruik van wordt gemaakt niet goed is voor het milieu. Door de ecostop wordt dit voorkomen, de machine schakelt namelijk automatisch naar de functie ecostop wanneer de machine niet gebruikt wordt maar wel nog draait.

Hijslat

Een hijslat is een lat die gemonteerd kan worden door middel van lassen op de arm van een machine. Op de hijslat zitten verschillende ogen en bevestigingsfuncties waarmee je voorwerpen kunt optillen zonder het te grijpen.

Hijsoog

Een hijsoog kan gemonteerd worden op de giek of op een bak van de graafmachine. De naam ’hijsoog’ beschrijft het natuurlijk al, je kan iets omhoog hijsen door middel van een hersluitbare oog.

Hoogtebegrenzing

Hoogtebegrenzing is een systeem dat schade aan de machine kan voorkomen. In veel gevallen ziet de machinist niet de exacte hoogte vanuit de cabine. Door de hoogtebegrenzing kan dit voorkomen worden. Met behulp van verschillende hoekgevers op de mastdelen van de machine kan de exacte hoogte uitgemeten worden. Het inschakelen van de hoogtebegrenzing kan eenvoudig via het schermpje in de graafmachine. Dit schermpje geeft aan wat de huidige hoogte is van de giek en wat de ingeschatte hoogte is van het dak/plafond. Wanneer de giek op en neer gaat past de hoogtebegrenzingteller zich meteen aan. Mocht je de maximale hoogte bereikt te hebben met de giek wordt het hydraulische systeem automatisch uitgeschakeld om schade te voorkomen.

Hydraulische snelwissel / snelwisselsysteem

Een hydraulische snelwissel is een wissel die vanuit de cabine uitgevoerd kan worden. De machinist kan in een korte tijd wisselen van diverse uitrustingsstukken, inclusief de slangen aan de giek. Hierbij kun je denken aan uitrustingsstukken zoals een hydraulische hamer, sloopsorteergrijper, betonschaar, magneet, tiltrotator, magneet en diverse soorten bakken.

Kantelstuk

Een kantelstuk zorgt ervoor dat de aangesloten bak of uitrustingsstuk kan kantelen. Door het kantelstuk kun je makkelijker en efficiënter werken met de graafmachine. Een kantelstuk kun je direct op de giek van de graafmachine monteren met een snelwisselsysteem. Door een snelwisselsysteem kun je het kantelstuk gemakkelijk van de machine wisselen en zo flexibeler werken.

Klompensteun

Een klompensteun is een steun waar je schoenen/klompen aan kunt hangen. De steun wordt vaak gemonteerd aan het opstapje van de machine. Zo hangen schoenen/klompen binnen handbereik wanneer je in de machine zit.

Kotteren

In de loop der jaren kan er speling ontstaan tussen bevestigingspunten van de graafmachine, of zijn de gaten niet meer geheel rond. Dit kan problemen veroorzaken bij het functioneren van de machine. Bij kotteren worden de bevestigingspunten weer exact op de juiste maat cirkelvormig uitgedraaid. Hierbij kun je denken aan vaste aansluitingen van de wissels, drukstukken, snelwissels, lepelstelen, bulldozerbladen, maar ook buspassingen kotteren aan de lepelsteel van de machine.

Oliekoeler

De oliekoeler zorgt ervoor dat de olie in de graafmachine gekoeld wordt. Door de olie te koelen is de levensduur van zowel de motor als de olie langer.

Opstaprooster

Bij sommige graafmachines is de cabine moeilijk bereikbaar. Door het toevoegen van een opstaprooster wordt dit probleem verholpen. Een opstaprooster kan handmatig erop of eraf gehaald worden om sperring te voorkomen.

Overdruksysteem

Wanneer er in een omgeving gewerkt moet worden met ongewenste stoffen is een overdruksysteem van essentieel belang. De ongewenste stoffen in de omgeving worden gefilterd doormiddel van filters in het overdruksysteem. De zuivere lucht wordt in de cabine geblazen en de vuile lucht wordt weer via buiten uitgeblazen. Mocht je niet zeker weten of je met ongewenste stoffen werkt, neem dan contact op met een van onze vertegenwoordigers voor meer informatie.

Regenkap

Een regenkap is een kap die gemonteerd wordt aan het dak van de machine. De regenkap dient ervoor de regendruppels tegen te houden en het zicht niet te belemmeren in het werkveld.

Zonnekap

Een zonnekap is een kap die gemonteerd wordt aan het dak van de machine. De zonnekap dient ervoor de zon tegen te houden en het zicht niet te belemmeren in het werkveld.

Veiligheid

ROPS

ROPS staat voor Roll-Over Protection Structure en houdt in dat een constructie gebouwd is om je te beschermen als de machine zou gaan kantelen.

FOPS

FOPS staat voor Falling-Object Protection Structure en houdt in dat een constructie gebouwd is om je te beschermen tegen vallende voorwerpen.

Start typing and press Enter to search

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0