Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine? Deel 1: werkzaamheden & gewichtsklasse
Als u een graafmachine gaat aanschaffen, wilt u het beste van het beste, voor een eerlijke prijs. U wilt een machine die betrouwbaar is, duurzaam in gebruik, gebruiksvriendelijk en vooral efficiënt. Natuurlijk zijn dit termen waar alle aanbieders op aansturen, maar waarin zitten nu precies de verschillen? Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine? Dit blog geeft u (in drie delen) uitgebreid antwoord op deze vraag.
Potentiële kopers denken vaak dat het motorvermogen cruciaal is voor de kwaliteit van een graafmachine. Hoewel dit zeker een belangrijk aspect is, wordt de uiteindelijke hydraulische performance van een machine mede bepaald door de samenwerking tussen onder meer de hydrauliekpomp, hydraulische- en elektrische stuurventielen, dikte van de cilinders en de kinematiek van de graafarm.
Allereerst moet u voor uzelf duidelijk hebben voor welke werkzaamheden u een graafmachine nodig hebt en voor welke tijdsduur, want in sommige situaties kan huren of leasen voordeliger zijn. Daarnaast moet u weten welke transportmiddelen voorhanden zijn om de machine te vervoeren; een aanhanger, bus of vrachtwagen?
Afhankelijk hiervan kunt u de machineklasse inschatten. Deze komt onder meer tot stand door het gewicht, de breedte van de onderwagen (kan eventueel uitschuifbaar zijn), het bereik van de giek- en graafarm en het motorvermogen.
Gewichtsklasse
Het gewicht van een graafmachine varieert sterk. Er is bijvoorbeeld een 1-tonner met (uitschuifbare) onderwagen, die eenvoudig door een standaarddeur (80 centimeter breed) kan zonder de kozijnen eruit te rijden. Door zijn toegankelijkheid is de 2.5-tonner tevens erg populair bij hoveniers en voor het uitvoeren van kabel/leidingwerk. Deze variant is nog geschikt voor vervoer met de aanhanger (maximaal gewicht 3.500 kilo), waardoor geen groot rijbewijs noodzakelijk is. Beide machines zijn compact, breed inzetbaar en leveren goede prestaties. Maar er zijn ook machines vanaf 15 ton voor het zware grondverzetwerk, waarbij de robuuste, betrouwbare kracht essentieel is.
Iedere graafmachine kan een gat graven of een sleuf trekken, hoewel kwaliteit en bedieningsgemak natuurlijk wel invloed hebben op de uitvoering hiervan. De toepassing is leidend voor het exacte model en de uitrustingsstukken. Als u specialistische werkzaamheden wilt uitvoeren, zoals sloten maaien, slopen of werken met een draai-kantelsysteem, moet u logischerwijs voldoende hydraulisch vermogen en extra functies hebben.
Lees ook deel 2 (Ergonomie en Gebruiksvriendelijkheid) en deel 3 (Duurzaamheid & TCO) uit de serie “Waar moet je op letten bij het kopen van een graafmachine”.