Graven voor beginners: een stapsgewijze handleiding

Het besturen van een Takeuchi graafmachine lijkt misschien een uitdaging voor beginners, maar met de juiste instructies bent u snel op weg naar het graven van uw eigen zwembad of vijver. Takeuchi staat bekend om de intuïtieve bediening van haar graafmachines. Binnen no time heeft u door hoe u onze machine bestuurt. Zeker na het lezen van dit blog. In deze uitgebreide handleiding nemen we u stap voor stap mee door het proces, zodat u vol vertrouwen aan de slag kunt met uw Takeuchi. 

Voorbereiding

Voordat u zelfs maar overweegt om de graafmachine te starten, zijn er enkele belangrijke stappen die u moet volgen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. 

 1. Graafmelding (KLIP-melding): Voordat u begint met graven, moet u een graafmelding doen bij het Agentschap Digitaal Vlaanderen. Dit zorgt ervoor dat u op de hoogte bent van eventuele leidingen of kabels onder de grond. Altijd handig on te weten om schade te voorkomen.
 2. Veiligheid eerst: Voordat u de graafmachine bedient, is het essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg voor gehoorbescherming, draag werkschoenen met stalen neuzen, controleer de hydraulische slangen op olielekkages en zorg ervoor dat er geen obstakels zijn rond de machine.
machine controleren

Het starten van de graafmachine

Nu u de noodzakelijke voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om de graafmachine te starten en klaar te maken voor gebruik.

 1. Veiligheidshendel: Zorg ervoor dat de veiligheidshendel omhoog staat voordat u de machine probeert te starten.
 2. Motor starten: Draai de sleutel linksom om de motor voor te gloeien (noodzakelijk bij de meeste Takeuchi’s), wacht enkele seconden en start vervolgens de machine door de sleutel rechtsom te draaien.
 3. Dozerblad: Voordat u gaat rijden, zorgt u ervoor dat het dozerblad omhoog staat om schade aan uw grasveld of stoep te voorkomen.
machine controleren

Rijden met de graafmachine

Nu de machine operationeel is, is het tijd om te leren hoe u ermee kunt rijden en manoeuvreren. 

 1. Bedieningshendels: Gebruik de bedieningshendels voor bij uw voeten om vooruit, achteruit, naar links en naar rechts te rijden. 
 2. Rijsnelheden: U kunt de rijsnelheid aanpassen door (in de meeste gevallen) op de schakelaar aan de achterzijde van de rechter joystick te drukken. Bij kleinere Takeuchi machines zit dit knopje aan de voorzijde van de rechter bedieningshendel.

Graven met de graafmachine

Nu komt het leuke gedeelte: graven! Volg deze stappen om efficiënt te graven met de graafmachine. 

 1. Stabiliteit: Zet het dozerblad op de grond voor meer stabiliteit voordat u begint met graven.
 2. Joysticks: Gebruik de joysticks om de cabine, de lepelsteel, de bak en de giek te bedienen. Dit stelt u in staat om nauwkeurig te graven en de grond te verplaatsen. Met de linker joystick kunt u de cabine naar links en rechts bewegen. Door dezelfde joystick naar voor en achter te bewegen bedient u de lepelsteel. Dat is het achterste deel van de giek.
dozerblad

Met de rechter joystick bedient u de bak en de giek. Beweeg de joystick naar links en rechts en de bak zal in en uit rollen. Om het voorste deel van de giek op en neer te laten bewegen duwt u de joystick naar voor of achter.  

 1. Wilt u de giek laten zwenken? Bij de meeste Takeuchi graafmachines gebruikt u dan het voetpedaal aan de rechterzijde van de cabine.
 2. Wilt u eens van bak wisselen? Dan doet u in de meeste gevallen het volgende: druk met de hak van uw rechtervoet op de ronde knop op de vloer van de cabine en druk tegelijkertijd op de schakelaar aan de achterzijde van de linker joystick. De spie van de snelwissel gaat nu open. Vervolgens kunt u de bak loskoppelen van de lepelsteel door de bak naar achter te kantelen en vervolgens neer te zetten op de grond. De snelwissel sluit automatisch als u de knop en schakelaar loslaat.
bediening bak

Tips voor verbetering van je graaftechniek

Om uw graaftechniek te verbeteren, zijn hier enkele handige tips: 

 • Graaf altijd in lagen langs een horizontale lijn voor het beste resultaat. Laat de bak hierbij door de grond snijden. Voorkom drukken of duwen. 
 • Pas de vrijloophoek van de bak aan op basis van de grondsoort om verspilling van energie te voorkomen.
 • Oefen regelmatig en bekijk onze instructievideo’s om uw vaardigheden te verbeteren. Voor bijna ieder type graafmachine hebben we een aparte instructievideo gemaakt.  

Met deze uitgebreide handleiding en wat oefening bent u goed op weg om een ervaren graafmachinist te worden. Blijf oefenen en binnen de kortste keren graaft u als een professional! 

Start typing and press Enter to search

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0