Graven voor beginners: een stapsgewijze handleiding

Het besturen van een Takeuchi graafmachine lijkt misschien een uitdaging voor beginners, maar met de juiste instructies ben je snel op weg naar het graven van je eigen zwembad of vijver. Takeuchi staat bekend om de intuïtieve bediening van haar graafmachines. Binnen no time heb je door hoe onze machine bestuurt. Zeker na het lezen van dit blog. In deze uitgebreide handleiding nemen we je stap voor stap mee door het proces, zodat je vol vertrouwen aan de slag kunt gaan met jouw Takeuchi. 

Voorbereiding

Voordat je zelfs maar overweegt om de graafmachine te starten, zijn er enkele belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. 

 1. Graafmelding (KLIC-melding): Voordat je begint met graven, moet je een graafmelding doen bij het kadaster. Dit zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van eventuele leidingen of kabels onder de grond. Altijd handig om te weten om schade te voorkomen.
 2. Veiligheid eerst: Voordat je de graafmachine bedient, is het essentieel om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg voor gehoorbescherming, draag werkschoenen met stalen neuzen, controleer de hydraulische slangen op olielekkages en of de spie van de snelwissel goed vergrendeld is in het systeem. 
excavatrice vérifier

Het starten van de graafmachine

Nu je de noodzakelijke voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om de graafmachine te starten en klaar te maken voor gebruik. 

 1. Veiligheidshendel: Zorg ervoor dat de veiligheidshendel omhoog staat voordat je de machine probeert te starten.
 2. Motor starten: Draai de sleutel linksom om de motor voor te gloeien (noodzakelijk bij de meeste Takeuchi’s), wacht enkele seconden en start vervolgens de machine door de sleutel rechtsom te draaien.
 3. Dozerblad: Voordat je gaat rijden, zorg ervoor dat het dozerblad omhoog staat om schade aan je grasveld of stoep te voorkomen.
levier de sécurité

Rijden met de graafmachine

Nu de machine operationeel is, is het tijd om te leren hoe je ermee kunt rijden en manoeuvreren. 

 1. Bedieningshendels: Gebruik de bedieningshendels voor bij je voeten om vooruit, achteruit, naar links en naar rechts te rijden. 
 2. Rijsnelheden: Je kunt de rijsnelheid aanpassen door (in de meeste gevallen) op de schakelaar aan de achterzijde van de rechter joystick te drukken. Bij kleinere Takeuchi machines zit dit knopje aan de voorzijde van de rechter bedieningshendel.

Graven met de graafmachine

Nu komt het leuke gedeelte: graven! Volg deze stappen om efficiënt te graven met de graafmachine. 

 1. Stabiliteit: Zet het dozerblad op de grond voor meer stabiliteit voordat je begint met graven.
 2. Joysticks: Gebruik de joysticks om de cabine, de lepelsteel, de bak en de giek te bedienen. Dit stelt je in staat om nauwkeurig te graven en de grond te verplaatsen. Met de linker joystick kun je de cabine naar links en rechts bewegen. Door dezelfde joystick naar voor en achter te bewegen bedien je de lepelsteel. Dat is het achterste deel van de giek.
lame de bulldozer

Met de rechter joystick bedien je de bak en de giek. Beweeg de joystick naar links en rechts en de bak zal in en uit rollen. Om het voorste deel van de giek op en neer te laten bewegen duw je de joystick naar voor of achter.  

 1. Wil je de giek laten zwenken? Bij de meeste Takeuchi graafmachines gebruik je dan het voetpedaal aan de rechterzijde van de cabine.
 2. Wil je eens van bak wisselen? Dan doe je in de meeste gevallen het volgende: druk met de hak van je rechtervoet op de ronde knop op de vloer van de cabine en druk tegelijkertijd op de schakelaar aan de achterzijde van de linker joystick. De spie van de snelwissel gaat nu open. Vervolgens kun je de bak loskoppelen van de lepelsteel door de bak naar achter te kantelen en vervolgens neer te zetten op de grond. De snelwissel sluit automatisch als je de knop en schakelaar loslaat.
boîtier de commande

Tips voor verbetering van je graaftechniek

Om je graaftechniek te verbeteren, zijn hier enkele handige tips:

 • Graaf altijd in lagen langs een horizontale lijn voor het beste resultaat. Laat de bak hierbij door de grond snijden. Voorkom drukken of duwen.
 • Pas de vrijloophoek van de bak aan op basis van de grondsoort om verspilling van energie te voorkomen.
 • Oefen regelmatig en bekijk onze instructievideo’s om je vaardigheden te verbeteren. Voor bijna ieder type graafmachine hebben we een aparte instructievideo gemaakt.  

Met deze uitgebreide handleiding en wat oefening ben je goed op weg om een ervaren graafmachinist te worden. Blijf oefenen en binnen de kortste keren graaf je als een professional! 

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0