Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine? Deel 3: duurzaamheid & TCO

Als u een graafmachine gaat aanschaffen, wilt u het beste van het beste, voor een eerlijke prijs. U wilt een machine die betrouwbaar is, duurzaam in gebruik, gebruiksvriendelijk en vooral efficiënt. Natuurlijk zijn dit termen waar alle aanbieders op aansturen, maar waarin zitten nu precies de verschillen? Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine? Dit blog geeft u (in drie delen) uitgebreid antwoord op deze vraag.

Duurzaamheid
Met het oog op de toekomst wilt u vanzelfsprekend een duurzame graver, waarbij de meest recente milieueisen zijn afgevinkt. Overigens, wanneer het motorvermogen van een nieuwe graafmachine onder 19 kW ligt, gelden hiervoor geen uitstoot eisen. Alle motoren tussen 19 en 56 kW vallen sinds januari 2019 onder de Stage V emissienorm, waardoor er een grotere focus ligt op de emissies tijdens het gebruik van de machine. Voor motoren met een hoger vermogensbereik treedt deze normering een jaar later in werking.

Om de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken, komen nu ook de eerste elektrische graafmachines op de markt. Echter, in het mini- en midi segment valt het brandstofverbruik relatief mee. Bovendien is de aanschafwaarde van een traditionele graafmachine in deze categorieën significant lager dan die van een elektrisch of hybride model. De productiviteit van de machines is vergelijkbaar, alleen is in sommige situaties (0% emissie-eis) een elektrische machine noodzakelijk.
De standtijd is wel een punt van aandacht. De accu van een elektrische graafmachine zal na verloop van tijd opnieuw opgeladen moeten worden, terwijl u een brandstoftank eenvoudig kunt bijvullen met een jerrycan.

Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine - duurzaamheid   Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine - duurzaamheid

Total cost of ownership
Over de aanschafwaarde gesproken; in plaats van de prijs, is het veel voornamer om te kijken naar de total cost of ownership: de kosten per draaiuur, het brandstofverbruik, de onderhoudskosten, verzekering en restwaarde. In dit verhaal moet tevens rekening gehouden worden met de levensduur van de specifieke graafmachine. U moet alle kosten in overweging nemen en in het juiste perspectief plaatsen.

Al deze zaken helpen u met de afweging wat het voordeligste is: een machine kopen, huren of leasen. Huren geeft flexibiliteit. Leasen biedt financiële spreiding. Kopen is nog altijd het meest gewild, omdat u dan op elk gewenst moment over uw machine kunt beschikken en deze dan ook echt in eigen bezit is, waardoor u hem precies naar persoonlijke voorkeur kan laten opbouwen.

Een ander voordeel van het kopen van een kwalitatief hoogwaardige machine is de hoge restwaarde. Vooral bij de modellen, gemaakt door de van origine Japanse machinebouwers, kan deze oplopen tot maar liefst 30 tot 40 procent van de aanschafwaarde. Dit maakt de aankoop lucratief, mits u zich goed laat adviseren over alle mogelijkheden en de minder voor de hand liggende details.

Lees ook deel 1 (Werkzaamheden & gewichtsklasse) en deel 2 (Ergonomie en Gebruiksvriendelijkheid) uit de serie “Waar moet je op letten bij het kopen van een graafmachine”.

 

Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine - TCO

Vierkant Takeuchi logo Zwart
Takeuchi Benelux
Uw Takeuchi Specialist
Wij richten ons volledig op compacte graafmachines. Het is niet iets wat we erbij doen, dit is waar we goed in zijn. Die focus stelt ons in staat om uit te blinken en de absolute top te bieden in betrouwbaarheid, wendbaarheid en kracht.

Start typing and press Enter to search

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0
Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine - duurzaamheidAandachtspunten deel 2