Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine? Deel 2: ergonomie & gebruiksvriendelijkheid

Als u een graafmachine gaat aanschaffen, wilt u het beste van het beste, voor een eerlijke prijs. U wilt een machine die betrouwbaar is, duurzaam in gebruik, gebruiksvriendelijk en vooral efficiënt. Natuurlijk zijn dit termen waar alle aanbieders op aansturen, maar waarin zitten nu precies de verschillen? Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine? Dit blog geeft u (in drie delen) uitgebreid antwoord op deze vraag.

Aandachtspunten
Op welke graafmachine de keuze ook valt, er blijven een aantal aandachtspunten van kracht voor alle modellen. Denk aan ergonomie. Hoe breder de ingang van de cabine, hoe beter. U stapt vaak in en uit, dus is het van belang dat dit gemakkelijk gaat. De positie van de handgrepen speelt hierin ook een rol, zeker bij het achterwaarts uitstappen.

De cabine moet voldoende ruimte bieden, bij voorkeur geïsoleerd zijn en beschikken over een ergonomische, luchtgeveerde stoel met een hoge rugleuning en verstelbare armsteunen (om de joysticks verantwoord vanuit de pols te kunnen bedienen). Tegenwoordig zijn veel machines uitgerust met proportionele bediening in de joysticks, terwijl voorheen een aantal extra functies nog met voetpedalen werden geregeld.

Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine - luchtgeveerde stoel   Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine - joystick

Goed zicht vanuit de cabine is eveneens enorm belangrijk. Grote raampartijen en slanke raamstijlen geven een optimaal blikveld. Gebold glas daarentegen, geeft een vertekend beeld. Voor de veiligheid is stootbestendig, gelaagd glas raadzaam, evenals de aanwezigheid van een kwalitatief goed zonnescherm.

Gebruiksvriendelijk
Bovengenoemde punten bepalen of een machinist zich prettig en comfortabel voelt met de machine; iets wat uiteraard de productiviteit ten goede komt. Zowel in de cabine als in de directe omgeving moet een graafmachine gebruiksvriendelijk zijn. Grondwerkers moeten met een gerust hart op de locatie kunnen werken. Diverse details kunnen de veiligheid op hun werkplek vergroten; voorbeelden hiervan zijn een omhoog gepositioneerde uitlaat en een veiligheidssignaleringssysteem.

Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine - uitlaat

In het kader van de steeds strenger wordende Europese wet- en regelgeving worden dergelijke maatregelen eerder regel dan uitzondering. Iedere machine dient voorzien te zijn van een conformiteitsverklaring (EC), wat inhoudt dat de graafmachine overal in de Europese Unie aan het werk kan en voldoet aan de vastgestelde eisen betreffende emissie en geluid.

Lees ook deel 1 (Werkzaamheden & gewichtsklasse) en deel 3 (Duurzaamheid & TCO) uit de serie “Waar moet je op letten bij het kopen van een graafmachine”.

Vierkant Takeuchi logo Zwart
Takeuchi Benelux
Uw Takeuchi Specialist
Wij richten ons volledig op compacte graafmachines. Het is niet iets wat we erbij doen, dit is waar we goed in zijn. Die focus stelt ons in staat om uit te blinken en de absolute top te bieden in betrouwbaarheid, wendbaarheid en kracht.

Start typing and press Enter to search

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0
Waar moet u op letten bij het kopen van een graafmachine - TCODiverse machines deel 1 gewichtsklasse