Graafmachine maatwerk, wij zien het als een uitdaging!

De graafmachine: letterlijk vertaald een machine om mee te graven. Echter gebruikt de gemiddelde klant hem niet alleen om te graven, de toepassingen zijn eindeloos. Dit resulteert soms in bijzondere aanvragen. Zo ook in de aanvraag van een grote ondernemer uit het Westland, A.H. Vrij Groen, Grond, & Infra, die een vrij specifieke toepassing zocht.

A.H. Vrij onderhoudt het Tram en Metro spoor voor de RET (Rotterdam), HTM (Den Haag), en RTU (Utrecht). Hiervoor zetten zij diverse machines in, waarvan de meesten op een spooronderstel. Deze graafmachines rijden op het spoor van de tram en metro en kunnen dan overal komen waar de trams en metro’s rijden.

De opdracht

Voor vervanging van de huidige graafmachine zocht de onderneming A.H. Vrij naar een machine in een vergelijkbare gewichtsklasse, maar dan met meer capaciteit. Daarvoor kwamen ze bij Takeuchi aan het juiste adres. De keuze is gevallen op de Takeuchi TB260. Belangrijk onderdeel van deze specifieke opdracht was, dat de machine een zogenaamde maaislagbalk moest kunnen aandrijven en besturen. Om dit te realiseren moet de machine beschikken over meerdere hydraulische functies vooraan de lepelsteel. Omdat de machine werd geplaatst op een spooronderstel, moest er ook een elektronische draaidoorvoer opgebouwd worden, zodat het spooronderstel aangestuurd kan worden.

Samengevat een mooi project met veel technische uitdagingen. Het technisch team ging eerst aan de slag om uit te denken hoe dit gerealiseerd kon worden. Er werden tekeningen gemaakt en er werd contact opgenomen met diverse leveranciers in de zoektocht naar de juiste componenten. Toen dit proces afgerond was, werd er een overeenkomst gesloten met de klant.

      

De opbouw

Allereerst ging de TB260 naar Nijhuis Engineering in Dronten: specialist in het bouwen van spoortoepassingen. Hier werd de onderwagen van de Takeuchi opgemeten voor het ontwerp en het maken van het spooronderstel. Daarna kwam de machine terug naar de opbouwhal in Maarheeze. In onze opbouwhal realiseren we vele uiteenlopende toepassingen voor onze machine. Bij deze machine hebben we de volgende zaken opgebouwd:

  • De machine werd zover gedemonteerd dat de monteurs bij de hydraulische draaidoorvoer konden. Deze werd vervangen door een exemplaar met een holle pen in het midden. Hierdoor kon er een elektronische draaidoorvoer geplaatst worden, die er voor zorgt dat er signalen naar het spooronderstel gestuurd kunnen worden.
  • Ook werden er extra hydrauliekleidingen gemonteerd op de giek van de machine. Deze zorgen voor de aansturing van de maaislagbalk. Deze moest zijn voorzien van een vast aantal liters aan oliedebiet. Dit werd gerealiseerd door op elke hydrauliekpomp een hamerventiel te monteren welke ervoor zorgt dat een constante vaste hoeveelheid olie wordt afgestaan. Deze 2 hamerventielen samengekoppeld bereikten de gewenste hoeveelheid om de functie te bedienen.
  • De cabine werd overdrukdicht gemaakt voor het werken in vervuilde grond.
  • De machines werd voorzien van heel veel LED verlichting voor het werken in de nacht.
  • Verder werd een centraal smeersysteem opgebouwd.
  • Evenals een symmetrische S snelwissel.
  • Een aftakkingbakcilinder.
  • En een extra contragewicht.

Aflevering

Nadat de machine door ons was voorzien van alle nodige aanpassingen, werd deze door ons geleverd bij A.H. Vrij in Wateringen. Hier werd de machine in de werkplaats uitvoerig toegelicht. De eerste reacties waren zeer positief. Met name over de netheid van de opbouw waren ze erg tevreden. Later werd de machine getest in de praktijk. Ook hier waren de reacties super goed.

Kortom: voor speciale doeleinden, uitvoeringen en toepassingen maken wij zeer specifieke maatwerk oplossingen. Heeft u ook een bijzondere wens voor uw machine? Dan staan wij graag klaar om uw ideeën samen met u door te nemen. Voor ons is bijna niets te gek!

Eric-Jan
Eric Jan Willemse
Vertegenwoordiger Takeuchi (Verhoeven Grondverzetmachines)

Start typing and press Enter to search

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0
machinist