Elektrische machine of toch liever een diesel?
De laatste jaren horen we een steeds sterker geluid op komen om duurzaam en verantwoordelijk te ondernemen. Onlangs presenteerde de gemeente Amsterdam dat vanaf 2030 de binnenstad een emissievrije zone moet zijn. Althans, 95%. Elektrisch is duidelijk de trend, maar is dit ook de beste keuze? Dat leg ik in dit artikel uit.
Hoe zijn de kaarten geschud?
Op dit moment produceert de automobielindustrie al diverse mogelijkheden om elektrisch te kunnen rijden. De actieradius (ofwel het aantal kilometers) die de auto in één keer kan afleggen wordt steeds groter en de aanschafprijs wordt steeds gunstiger. Ook voor bouwmachines zijn de verschillende producenten bezig om dit te realiseren. Bij de meeste merken blijft het echter bij een prototype om te laten zien dat ze er mee bezig zijn. Hoewel, Schäffer komt op korte termijn met een elektrische productiemachine op de markt. En ook Takeuchi is bezig om de TB220E – een volledig elektrische minigraver – te ontwikkelen.
Hoe werkt het in de praktijk en kan ik mijn investering wel rendabel maken?
De twee belangrijkste vragen op dit moment zijn: “Hoe werkt het in de praktijk?” en: “Kan ik mijn investering wel rendabel maken?”. De eerste vraag is lastig te beantwoorden, maar op een volle dag werken hoeven we nog niet te rekenen. De meeste leveranciers geven een werktijd aan van 4 tot 6 uur actief werken. Dit is uiteraard afhankelijk van de belasting, de temperatuur etc.. Maar voor een hovenier zou het een passende oplossing kunnen zijn om bij te dragen aan de CO2-reductie.
Als je inzichtelijk wilt maken of een elektrische machine rendabel voor je is, is het belangrijk om een aantal zaken mee te nemen. Denk daarbij aan de aanschafprijs van een elektrische machine. Deze ligt een factor 2,5 hoger. Uiteraard krijg je daar ook een besparing voor terug: je onderhoudskosten gaan fors naar beneden. Maar wie betaalt de stroom voor het laden? Op dit moment zijn er bij aanschaf van nieuwe elektrische machines interessante subsidies aan te vragen via de Rijksdienst voor Ondernemen. Lees hier meer over op RVO.nl.
Hoe duurzaam is elektrisch nou echt?
Elektrische machines zijn voorzien van accu’s. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de grote vraag naar grondstoffen voor accu’s en het productieproces zorgen voor een enorme belasting van CO2 voor het milieu. Pas na jaren gaat er een voordeel uit voor het milieu. Ik denk dat we de elektrische machines vooral gaan zien in het binnenstedelijke gebied of bij inpandige werkzaamheden. Voor de overige werkzaamheden zal de dieselmachine nog gewoon in dienst blijven.