Tips bij het vervoeren van een graafmachine
Het vervoeren van een graafmachine, het kan op allerlei manieren. Van aanhanger tot dieplader en van BE combinatie tot bakwagen. Maar welke manier is het meest geschikt voor welke machine, en waar moet je op letten? Dit blog staat geheel in het teken van het vervoeren van jouw kantoor op rupsen. Verder geven wij nog een paar tips & tricks om het vastzetten en vervoeren gemakkelijker en veiliger te laten verlopen. Want als je minder tijd besteed aan transportvoorbereiding, heb je meer tijd voor jouw werkzaamheden!
Bij het vervoeren van een graafmachine komen veel dingen kijken waar rekening mee gehouden moet worden, van het goed vastzetten van de machine tot de positie van de machine op de aanhanger. Toch is er een factor die constant terug blijft komen bij elke vervoermethode: het gewicht!
Klein maar fijn
Het gewicht van de machine is cruciaal voor de keuze van de vervoermethode. Welke keuze het beste is, hangt af van de toegestane maximale massa van het trekkende voertuig en de aanhanger. Dit is het lege gewicht inclusief het maximale laadvermogen. Een bestelbus heeft, afhankelijk van de aanhanger, bijvoorbeeld een trekgewicht van 3500 kg. Dit betekent dat een bestelbus de relatief kleinere machines (t/m 2,5 ton) mag vervoeren op een aanhanger. Een B + E rijbewijs is echter noodzakelijk voor het vervoeren van een graafmachine door middel van een aanhanger.
De nieuwste toevoeging aan de Takeuchi vloot, de TB325R, levert niks in qua graafvermogen en opbreekkracht. Toch is deze machine zodanig ontwikkeld om vervoerbaar op een aanhanger te zijn. Dus heb je een aanhanger, wil je zeker zijn dat je voldoet aan de wetgeving en wil je de krachtigste machine in haar gewichtsklasse? Dan is de TB325R de machine voor jou!
Het grote geschut
Voor de grotere types zijn er meerdere opties. Zo is er keus uit een zogenaamde BE combinatie, een bakwagen, een dieplader en een eurodieplader. Een BE combinatie heeft een maximaal toegestaan gewicht van 7,5 ton. Voor de grotere machines, is er groter geschut nodig. Een bakwagen en trekker/dieplader hebben in Nederland een maximaal gewicht van 50 ton en in België 44 ton. Voor zwaarder gewicht, is een eurodieplader vereist. Om een eurodieplader te mogen gebruiken is een vergunning nodig.
Het vastzetten van jouw graafmachine
Het vastzetten van de graafmachine is van groot belang voor veilig transport. Hier komen ook wat aspecten bij kijken. Ten eerste: het type rijwerk. Bij machines met rubbertracks mogen spanbanden gebruikt worden. Gebruik hiervoor alleen onbeschadigde spanbanden, plaats geen lading op de spanbanden en leg er geen knopen in. Vermijd verder scherpe randjes, dit voorkomt insnijdingen in de spanbanden.
Bij stalen rijwerk en machines met banden zijn kettingen wettelijk verplicht. Tevens moeten er onder stalen rijwerk rubbermatten gelegd worden. Het aantal kettingen of spanbanden dat nodig is, hangt af van het gewicht van de machine. Het vastzetten van de spanbanden of kettingen moet altijd op de daarvoor aangegeven punten, zoals de sjorogen. Deze zijn bij sommige nieuwe machines met een sticker gemarkeerd, zoals te zien is op de afbeelding. Vergeet niet om naast de machine de losse bakken e.d. ook goed vast te zetten.
Tips voor het vastzetten en vervoeren van jouw minigraver
Oké, genoeg over al die regelgevingen en technische praat. Om het transport van een graafmachine soepel te laten verlopen, geven wij een paar essentiële tips!
- Zorg voor de juiste aanhanger
- Gebruik de juiste oprijtechniek
- Doe nog een korte nacontrole
Zorg voor de juiste aanhanger
Wanneer je een graafmachine door middel van een aanhanger vervoert, is het belangrijk om de juiste aanhanger te gebruiken. Gebruik een aanhanger die de juiste afmetingen voor jouw machine heeft, met een vaste oprijklep. Dit bespaart tijd voor het uitschuiven/neerzetten van de oprijplaten én dit voorkomt ongelukjes!
Gebruik de juiste oprijtechniek
Gebruik bij het oprijden van de graafmachine op de aanhanger altijd de juiste oprijtechniek. Zorg ervoor dat de aanhanger niet te stijl staat, houd de balans laag en zorg dat de laadvloer en oprijklep schoon zijn. Om stabiliteit te verhogen, kunnen de extra bakken als ballast gebruikt worden. Dit voorkomt dat de graafmachine kantelt tijdens het oprijden. Zorg er tevens bij de plaatsing op de aanhanger voor dat het rijwerk boven de assen staat en laat de graafbak op de dissel rusten.
Check, check, dubbel check!
Zit alles vast? Good to go? Een korte nacontrole kan nooit kwaad! Controleer na het oprijden de ladinghoogte en breedte. Zo weet je zeker dat dit geen problemen veroorzaakt bij bruggen, carports of garages. Kijk of de machine en bakken goed vastgezet zijn en of de spanbanden geen gebreken vertonen.
Verder is het belangrijk om je rijgedrag ook aan te passen. Rijd soepel, maak dus geen onverwachte stuurbewegingen en pas je snelheid aan. Mocht het zijn dat iets, ondanks alle controles, toch niet goed vastzit? Een blik op de lading onderweg voorkomt ongelukken!
Na het lezen van dit blog weet je alles over het vervoeren van een graafmachine. Van regelgeving tot het vastzetten en het oprijden, deze informatie kun je in de praktijk gaan toepassen. Zo voorkom je ongelukken en onnodige boetes en kun je met een gerust hart van klus naar klus!