EU Stage 5: noodzakelijk, maar is het ook gunstig?

“Hoe meer d’r op zit, hoe meer d’r kapot ken” is een veelgehoorde uitspraak tijdens de uitleg over de nieuwe motoren. Theoretisch waar, maar is dit niet achterhaald? Waarom is deze uitstoot besparende techniek noodzakelijk? Wat zijn de voordelen voor de machine eigenaar?

Europese regelgeving

In motorproductiejaar 2019 is emissienorm Stage 5 verplicht, vanaf een motorvermogen van 19kW of meer. Dit betekent dat de laatste stage 3A en 3B machines uitgeleverd worden. De emissienorm is een Europese regelgeving welke aangeeft binnen welke waarde bepaalde (vervuilende) uitlaatgassen moeten zitten. Deze regels zijn dit jaar aangescherpt voor de fabrikanten. Op dit moment hebben wij bij Takeuchi nog (zolang de voorraad strekt) de keuze tussen Stage 3A of B en Stage 5 motoren.

Common rail brandstofsysteem

De meest voorkomende verandering aan de motoren om aan de regelgeving te voldoen, is een verandering van het brandstofsysteem. De klassieke eenvoudige lijnpomp wordt vervangen door een hypermoderne common rail pomp. Dit klinkt voor de klant alsof er afscheid genomen wordt van iets degelijks, waarvan je niet weet wat er voor terug komt. Gelukkig geen reden tot paniek, common rail techniek is uitgevonden in 1993 en sinds begin jaren 2000 is het de standaard brandstofsysteem voor dieselauto’s, vrachtwagens, stadsbussen en vele andere vervoersmiddelen.

Roetfilter

Ook het DPF filter in de uitlaat is een onderdeel om de emissiewaardes naar beneden te krijgen. Een speciale filter vangt de roetdeeltjes uit de uitlaat op, die tijdens regeneratie onder hoge temperatuur verbranden. Zodoende haalt het de totale roetuitstoot naar beneden.

dpf filter graafmachine

Slimme machine

Tot slot weten we dat bovenstaande technieken zorgen voor een beter milieu, en daarin wil vooral de ondernemer graag laten zien dat hij  een steentje bijdraagt. Maar het echte voordeel van moderne technieken begint nu in 2019, het jaar waarin Takeuchi als eerste minigraver merk Takeuchi Fleet Management (TFM) lanceert en dat met dank aan Stage 5 motoren. Een stage 5 motor heeft veel sensoren en actuatoren om te zorgen voor een schone verbranding. De computer in de machine verzamelt op ieder moment bepaalde waardes, denk hierbij aan inlaatluchttemperatuur, inlaatluchtmassa hoeveelheid, uitlaatgas temperatuur, koelwatertemperatuur, motortoerental, brandstofdruk, en ga zo maar door. Deze waardes worden via internet incl. GPS gegevens verzonden naar een centrale computer, hierop kan de machine eigenaar, de fabrikanten en eventueel een andere vertrouwde partij inloggen. De machine eigenaar kan hiermee op afstand snel, efficiënt, en eenvoudig verder geholpen worden, zonder benodigde aanrijdtijd (Meer over TFM lees je in mijn volgende blog.)

Kortom de techniek van de Stage 5 motor is al miljarden kilometers getest en gebruikt in het wegverkeer, vertrouwd, en door ontwikkeld. Het zorgt voor een lagere uitstoot wat beter is voor het milieu, en daarnaast komt het de portemonnee ook nog eens ten goede. Ook de stilstand wordt verkort door service op afstand.

Eric-Jan
Eric Jan Willemse
Vertegenwoordiger Takeuchi (Verhoeven Grondverzetmachines)

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0
Minigraver Kopen Takeuchi TB