5 adviezen voor het kiezen van een draaikantelsysteem

Met een draaikantelstuk heeft een graafmachine maximale bewegingsvrijheid. Hij kan sneller, efficiënter en preciezer werken. Toch worden machines – zeker in de lichtere gewichtsklassen – niet standaard hiermee uitgerust. Terwijl vanuit de markt wel de vraag groeit naar een oplossing in een mooie prijs/kwaliteitverhouding. Als wereldleider in innovatie, duurzaamheid en kwaliteit weten wij bij Takeuchi Benelux klanten uitstekend te adviseren op dit gebied. Sterker, wij ontzorgen de klant volledig en leveren desgewenst een machine af met een passend draaikantelsysteem.

Langzaam maar zeker wordt het draaikantelstuk (ook wel tiltrotator genoemd) integraal onderdeel van de graafmachine. Merknamen als Engcon en Rototilt staan in de volksmond al synoniem voor het systeem waarmee je de bak kunt verkanten en roteren. De grotere machines (10/15- tonners) worden dan ook steeds vaker afgeleverd met een draaikantelsysteem. Vooral de bandenkranen met een CW10-ophanging.

De laatste tijd vragen klanten ook steeds meer naar minigravers (vanaf 2,5 ton) met een draaikantelstuk. De mogelijkheden van de graafmachine worden hiermee immers sterk uitgebreid. Dit vraagt om een relatief pittige investering, maar nu het economisch beter gaat, wegen voor veel klanten de voordelen op tegen de kosten. Voor een draaikantelstuk voor de lichtere machines leg je ongeveer een derde van de machineprijs neer. Bij de robuuste machines valt die aanschafprijs in verhouding uiteraard veel gunstiger uit.

AANDACHTSPUNT

Een aandachtspunt is de CW05-ophanging waarmee de minigraver in de regel is uitgerust. Deze smallere uitvoering stelt de machine in staat om makkelijk diepe sleuven onder het maaiveld te graven. Om deze slanke opbouw te waarborgen, kun je een draaikantelsysteem met twee hydraulische motoren kiezen van bijvoorbeeld Kinshofer Nox.

Een andere optie is een opbouw met één of twee uitstaande kantelcillinders, zoals de varianten van Engcon, Rototilt en Steelwrist. Deze uitvoering – hoewel wat breder – is populairder, omdat de opbouwconstructie sterker en compacter is en de cilinder krachtiger (lees: duurzamer) in het kantelen dan een hydraulische motor.

Draaikantelstuk

VASTE OPHANGING

Daar komt bij dat het overgrote merendeel van de eigenaren gedurende tientallen jaren een scala aan uitrustingstukken heeft aangeschaft voor een CW05-ophanging. Logischerwijze willen deze klanten graag op de ingeslagen weg voortborduren. Het draaikantelsysteem kan dan als vaste ophanging onderaan de graafarm bevestigd worden met een hydraulische snelwissel aan de onderzijde. Dit geeft optimale flexibiliteit in het wisselen van uitrustingsstukken.

UITWISSELBARE OPHANGING

De tegenhanger van de vaste ophanging is de uitwisselbare ophanging (wig/wig). In feite wordt de tiltrotator dan gebruikt als een uitrustingsstuk via het hydraulische snelwisselsysteem. Nadeel is dat door de vereiste bouwhoogte de graafarm zowel langer als zwaarder wordt en de afstand tussen machinist en het uiteindelijke hulpstuk groter. Dit kan een negatieve invloed hebben, waardoor capaciteitsverlies kan ontstaan. De enorme flexibiliteit in uitwisselbare stukken is daarentegen een groot pluspunt.

Draaikantelstuk Takeuchi

Het gewicht van een draaikantelstuk komt snel in de buurt van zo’n 150 tot 200 kilo. Dit gewicht continu meeslepen kost energie. Wanneer je het systeem kunt loskoppelen bij grof sloopwerk of bij laden en lossen scheelt dit in brandstofverbruik en verhoogt dit de productiesnelheid. Bovendien ga je daarmee slijtage tegen en dalen dus ook de onderhoudskosten.

TYPE OPHANGING

De keuze voor een bepaald merk kan automatisch betekenen dat je voor een bepaald type snelwissel moet kiezen. Om bovengenoemde nadelen te omzeilen en de voordelen te behouden, zetten veel producenten in op het uiterst compacte S-type, de symmetrische snelwissel.

Dankzij de laatste technieken is dit volautomatische snelwisselsysteem ook betaalbaarder geworden. Vooral voor machinisten die werken in gevaarlijke of verontreinigde omgevingen of die vaak van uitrustingsstuk moeten wisselen, biedt dit volledig hydraulische systeem uitkomst. Met name op het gebied van snelheid, efficiency en veiligheid. De keuze voor een S-koppeling houdt wel in dat je afscheid moet nemen van de CW-ophanging en daarbij horende hulpstukken.

LENGTE LEPELSTEEL VS. CONTRAGEWICHT (STABILITEIT)

Het is goed om in gedachten te houden dat de lepelsteel eventueel ingekort kan worden. Zoals eerder benoemd kunnen het extra gewicht en de opbouwhoogte bij de uitwisselbare ophanging (wig/wig) invloed hebben op de prestaties van de graafmachine. De juiste armlengte is dan van belang voor de stabiliteit. Wanneer de arm te lang wordt door de gekoppelde uitrustingsstukken, heeft de machine contragewicht nodig om de balans te houden. Goed onderbouwd en eerlijk advies zorgt dat je veilig kunt blijven werken met een gedegen machine.

AANSLUITING EN BEDIENING

De hydraulische koppeling begint met de daadwerkelijke aansluiting van de stroom- en olietoevoer in de opbouwwerkplaats van Takeuchi Benelux. Hier werken vakmensen in hart en nieren. Vakmensen die ervaring hebben met opbouwfuncties en alles weten over drukloze retour, overdruk en de match tussen machine en machinist. Zij weten wat nodig is om elk hulpstuk perfect te laten functioneren.

De basisaansluiting voor het kantelen en roteren loopt over de standaard aanwezige sloop/sorteerfunctie en de originele (proportioneel te bedienen) joystick. De liters olie cq. de snelheid van het draaikantelstuk is via de monitor instelbaar en door de machinist zelf aan te passen.

Draaikantelstuk

De nieuwe generatie machinisten is opgegroeid met het hanteren van joysticks en heeft het bedienen dus letterlijk in de vingers. Dit sluit perfect aan op de multifunctionele joysticks die nu op de markt komen. Deze zomer introduceert Takeuchi Benelux bijvoorbeeld de TB370, een nieuwe machine met uitgebreidere bedieningsmogelijkheden in lijn met de zogenaamde MIG2 joysticks.

GEBRUIKSVRIENDELIJK EN VEELZIJDIG

Hoewel de levertijd wat langer is en de uitvoering misschien wat duurder, weegt dat niet op tegen de enorme gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid. Over de aanschafwaarde gesproken; in plaats van de prijs, is het veel belangrijker om te kijken naar de total cost of ownership: de kosten per draaiuur, het brandstofverbruik, de onderhoudskosten, verzekering en restwaarde.

5 belangrijke aandachtspunten:

  • Vaste ophanging
  • Uitwisselbare ophanging
  • Type ophanging
  • Lengte lepelsteel vs. contragewicht (stabiliteit)
  • Aansluiting en bediening

Wanneer je een graafmachine aanschaft, wil je betrouwbaarheid, duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid en vooral effectiviteit. Ook als dit betekent dat je rekening moet houden met een iets langere opbouwtijd. Je weet tenslotte dat in de opbouwwerkplaats voor jou een machine wordt geprepareerd die niet alleen 100 procent betrouwbaar en onverwoestbaar is, maar een verlengstuk wordt van jou als professional. Takeuchi Benelux kent de markt door en door en weet exact wat jij nodig hebt om jouw werk te doen.

Neem voor meer informatie over het draaikantelsysteem gerust contact op met een van onze vestigingen in Zeewolde, Maarheeze en Ninove (België) of bel de wederverkoper in jouw regio.

Vierkant Takeuchi logo Zwart
Takeuchi Benelux
Uw Takeuchi Specialist
Wij richten ons volledig op compacte graafmachines. Het is niet iets wat we erbij doen, dit is waar we goed in zijn. Die focus stelt ons in staat om uit te blinken en de absolute top te bieden in betrouwbaarheid, wendbaarheid en kracht.

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0