Wanneer heeft je graafmachine onderhoud nodig? Alles op een rij.
Dat Takeuchi goede mini- en midigravers maakt is algemeen bekend. De levensduur van een Takeuchi is lang en daarom ben je altijd verzekerd van een hoge inruilprijs. Om de levensduur te verlengen en bovendien stilstand te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud laat plegen aan je machine. Want hoe goed onze graafmachines ook zijn. Ook een Takeuchi heeft onderhoud nodig. In deze blog gaan we uitgebreid in op welke onderhoudsbeurten er zijn, hoe we deze uitvoeren en wat er allemaal bij komt kijken.
Smeren, smeren, smeren!
Voordat we uitleggen welke onderhoudsbeurten we bij Takeuchi uitvoeren eerst een belangrijke tip om onderhouds- en reparatiekosten te voorkomen: smeer je machine op regelmatige basis! Smeren is, samen met het controleren van de vloeistoffen (motorolie en koelvloeistof), onderdeel van het dagelijks onderhoud dat je zelf uitvoert aan je machine. In dit blog gaan we er niet uitgebreid op in, maar dagelijks onderhoud is belangrijk, zo niet dé belangrijkste activiteit die ervoor zorgt dat je machine lang en probleemloos draait. Wil je meer weten over waarom smeren belangrijk is en waar je moet smeren? Lees dan dit blog.
Hoe vaak heeft mijn graafmachine een onderhoudsbeurt nodig?
Afhankelijk van het type krijgt je Takeuchi graafmachine om de 250 of 500 uur een onderhoudsbeurt. Voor machines tot 4 ton geldt dat ze om de 250 uur een onderhoudsbeurt krijgen. De machines vanaf 4 ton om de 500 uur. De TB290-2 is een uitzondering op deze regel. Deze machine krijgt ook om de 250 uur een beurt.
50-uren inspectie
Stel, je hebt een nieuwe machine bij ons gekocht. Wist je dat hij in veel gevallen al na een maand of zelfs en week een bezoekje van de monteur kan verwachten? Niet omdat er iets kapot is, maar voor een 50-uren inspectie. Deze inspectie bieden we gratis aan. Gewoon om samen de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten.
Zo worden er tijdens de 50 uren-inspectie verschillende controles uitgevoerd. Onderdelen zoals de radiateur, v-snaren, filters worden nagelopen en eventueel opnieuw afgesteld en/of vervangen.
Ook wordt de brandstoftank afgetapt. Dit doen we omdat er mogelijk water, bezinksel en/of vuil in terecht is gekomen. Door de brandstoftank af te tappen voorkomen we dat dit schade toebrengt aan de motor.
Verder vindt er een uitgebreide motorinspectie plaats. Daarbij wordt onder andere gecheckt op lekkages en hoe de motor presteert. Ook het controleren van de rupsspanning en het volledig doorsmeren van de machine zijn onderdeel van de 50-uren inspectie. Maar zoals eerder gezegd: smeren doe je ook zelf iedere dag!
Na afloop van iedere onderhoudsbeurt controleert onze monteur uitgebreid de werking van je machine door een keer proef te draaien. Hierbij let hij in het bijzonder op de snelheid, kracht en hoe de machine aanvoelt. Hoewel de fabriek in de meeste gevallen geen 50-uren inspectie voorschrijft blijven we deze service toch gratis aanbieden. Je betaalt dus niets voor de eerst beurt.
250-uren beurt / 500-uren beurt
Na de 50-uren inspectie kun je weer blind vertrouwen op je machine. Geen klus is te groot of te moeilijk. Na weer 200 of 450 uur (afhankelijk van het type machine) probleemloos draaien is het echter voor de meeste machines opnieuw tijd voor onderhoud.
Net als bij de 50-uren inspectie worden belangrijke onderdelen (v-snaar/multiriem, motor, accu kabelboom) van de machine grondig gecontroleerd. De monteur controleert ook op scheurvorming, lekkages en speling.
Daarnaast vervangt hij de motorolie en in sommige gevallen ook enkele filters. Dit voorkomt dat er vuil in de motor, aandrijving en hydraulisch systeem terecht komt. Ook tapt de monteur wederom de brandstoftank af en zal hij een keer proefdraaien om te checken hoe de machine reageert.
1000 / 2000 / 4000-uren beurten
Tijdens deze onderhoudsbeurten is er extra aandacht voor je machine. Naast de eerder genoemde controles en het vervangen van motorolie, worden nu ook de meeste filters vervangen.
In veel gevallen leest de monteur tijdens deze beurten de motor en het elektrisch systeem uit met de speciale Takeuchi tool om te controleren op eventuele storingen. Deze heb je zelf misschien nog niet opgemerkt, maar kunnen in een later stadium wel voor problemen zorgen.
Ook vervangt de monteur de koelvloeistof tijdens één of meerdere van deze grote beurten. Hierbij kijkt hij of het systeem mogelijk vervuild is. Mocht dat zo zijn dan reinigt de monteur het systeem.
Kan ik af en toe een beurt overslaan?
Onderhoudsbeurten overslaan is niet raadzaam. Hiermee neemt de kans op slijtage en daarmee hogere reparatiekosten toe. Bovendien zijn de 250 uren en 500 uren beurten vanuit de fabriek verplicht. Als je deze niet uit laten voeren kan de garantie komen te vervallen wanneer er problemen zijn met de machine.
De slimme en goedkope keuze is dus om alle geadviseerde beurten uit te laten voeren door een Takeuchi gespecialiseerd bedrijf. Hier vind je een overzicht van al onze service- en onderhoudspartners. Wil je precies weten om de hoeveel uur jouw machine een beurt nodig heeft? Kijk dan in de gebruikershandleiding of neem contact met ons op.
Kan ik zelf een onderhoudsbeurt uitvoeren?
Ben je zelf monteur of heb je een monteur in dienst dan kun je overwegen een kleine beurt (250-uren of 500-uren beurt) zelf uit te voeren. Houd in dat geval wel rekening met een paar zaken. Gebruik ten eerste de juiste, vanuit de fabrikant voorgeschreven olie. Ook wanneer je besluit zelf filters te vervangen is het van belang dat je de juiste filters gebruikt.
Kies je ervoor om zelf een kleine beurt uit te voeren aan je machine bestel dan je onderdelen en olie altijd via onze webshop of telefonisch bij één van onze collega’s. Je weet dan zeker dat je over de juiste, vanuit de fabrikant voorgeschreven, onderdelen beschikt.
Houd er rekening mee wanneer je het onderhoud zelf uitvoert dat het op de correcte wijze gebeurt. Mochten er problemen ontstaan door het verkeerd uitvoeren van een beurt dan loop je het risico dat de garantie komt te vervallen. Daarom raden we aan om alle onderhoudsbeurten uit te laten voeren door een Takeuchi gespecialiseerd bedrijf.
Wat kost een onderhoudsbeurt?
Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. De kosten voor een onderhoudsbeurt hangen namelijk af van verschillende factoren. Om welke machine gaat het bijvoorbeeld? En om welke onderhoudsbeurt? Zoals je hebt kunnen lezen verschillen de werkzaamheden bij iedere beurt. Hoe meer onderhoudswerkzaamheden en controles, hoe meer tijd de monteur aan je machine besteedt.
Een andere factor die de kosten voor een onderhoudsbeurt beïnvloed is eventueel meerwerk. Komt de monteur een defect tegen of moet hij een extra onderdeel vervangen dan betekent dit dat je meerkosten betaalt. In zo’n geval wordt je altijd eerst op de hoogte gebracht en gaan we met je in overleg.
Korting
Laat je consequent het onderhoud door ons uitvoeren? Dan profiteer je van een gereduceerd voorrijtarief. Vraag onze collega’s naar de voorwaarden. Gaat het om een 50-uren inspectie? Die is sowieso gratis. Pas vanaf een 250-uren beurt komen er kosten kijken.
Kan een onderhoudsbeurt op locatie worden uitgevoerd?
We voeren onderhoudsbeurten ook op locatie uit. Bij jou in de werkplaats en in sommige gevallen zelfs in het veld. Houd er wel rekening mee dat sommige werkzaamheden niet in veld kunnen worden gedaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stellen van kleppen. Deze klus moet in een stofvrije omgeving gebeuren.
Neem contact met ons op om je beurt in te plannen. Breng je de machine toch liever naar één van onze werkplaatsen? Dat kan natuurlijk ook. Je bent van harte welkom op één van onze vestigingen in Ninove of Maarheeze (NL). Ook bij de wederverkoper in jouw regio kun je uiteraard terecht voor een onderhoudsbeurt!
Tot slot
Tot slot nog even de belangrijkste punten uit deze blog op een rijtje:
- Voer zelf consequent het dagelijks onderhoud uit.
- Sla geen onderhoudsbeurten over.
- Laat het onderhoud aan je graafmachine uitvoeren door een Takeuchi gespecialiseerd bedrijf.
- Als je toch zelf (kleine) onderhoudsbeurten uit gaat voeren bestel dan door de fabrikant voorgeschreven olie en onderdelen.
Mocht je na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben neem dan contact op met één van onze collega’s.