Waarom je jouw graafmachine moet smeren

Misschien heb je de volgende uitdrukking wel eens gehoord: ‘Zonder smering loopt alles naar de te….’. Afijn, je kunt ‘m zelf waarschijnlijk wel afmaken. Het is misschien wat grof uitgedrukt, maar de boodschap is zeker relevant. Want als je de bewegende delen van je Takeuchi graafmachine niet smeert dan heb je grote kans op schade aan je machine.

Dagelijks smeren is dus een must! Het toevoegen van nieuw vet aan machines of gereedschappen heeft meerdere voordelen die verder gaan dan alleen het verbeteren van de smerende werking. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom het regelmatig smeren met nieuw vet essentieel is:

  1. Verwijderen van vuil en zandkorrels: Door nieuw vet toe te voegen, druk je vuil en zandkorrels die mogelijk langs de keerring (O-ring) naar binnen zijn gekomen, terug naar buiten. Dit voorkomt dat deze deeltjes in de mechanische onderdelen terechtkomen en daar slijtage veroorzaken.
  2. Bescherming tegen water: Bij het reinigen van machines, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit, kan water tussen de afdichtingen terechtkomen. Door te smeren, wordt dit water weer naar buiten gedrukt, wat roest en corrosie voorkomt.
  3. Voorkomen van verstopping: Regelmatig smeren zorgt ervoor dat vetnippels niet verstopt raken door verhard oud vet. Dit houdt de smeerpunten open en functioneel, waardoor de machine soepel blijft werken.
  4. Vermindering van slijtage: Door het continu verversen van het vet, blijven de bewegende delen goed gesmeerd. Dit vermindert de wrijving en slijtage van de onderdelen, wat de levensduur van de machine verlengt.

In essentie draagt goed onderhoud door regelmatig te smeren niet alleen bij aan een betere werking van de machine, maar beschermt het ook tegen externe invloeden en slijtage.

Waar smeren?

Een graafmachine heeft verschillende smeerpunten (zie foto’s) afhankelijk van het type. Je vindt er een paar op alle draaipunten op de giek. Tip: strek de giek voordat je gaat smeren. Dan kun je er makkelijk bij.

Ook het dozerblad moet soepel en spelingsvrij blijven bewegen. Daar vind je dus ook enkele smeernippels, net als op  de snelwissel. Ook de draaikrans moet je regelmatig smeren. De smeernippels op een Takeuchi zijn makkelijk te vinden dankzij de gele markering.

Maak elke dag even een rondje rond je machine en voorzie alle smeernippels van een slagje nieuw vet. Zorg er daarbij voor dat het oude vet van het draaipunt dat je smeert een beetje naar buiten komt. Dan weet je zeker dat je niet te veel of te weinig hebt gesmeerd.

Graafmachine smeren
Minigraver smeren
Takeuchi minigraver smeren
Takeuchi graafmachine smeren

Automatisch smeren

Het smeren van je machine is eenvoudig en kost weinig moeite. We begrijpen echter dat je er niet elke dag tijd of zin in hebt. In dat geval kan een automatisch smeersysteem een goede oplossing zijn. Zo’n systeem wordt op je graafmachine geïnstalleerd en bestaat uit een pomp met een reservoir. Vanuit dit reservoir wordt het vet via leidingen naar de smeerpunten getransporteerd.

Een automatisch smeersysteem zorgt ervoor dat de smeerpunten continu en betrouwbaar van vet worden voorzien. Dit bespaart je tijd en verlengt de levensduur van je machine.  Geïnteresseerd in een automatisch smeersysteem? Onze wederverkopers informeren je graag over de mogelijkheden.

Dus: of je nu handmatig of automatisch smeert…doe het regelmatig. Het verlengt de levensduur van je machine aanzienlijk!

Start typing and press Enter to search

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0