50 jaar geleden ontwikkelde Takeuchi de eerste minigraver die 360° kon draaien: de TB1000!

In dit blog leest u alles over de Takeuchi TB1000, ’s werelds eerste minigraver die 360 graden kon draaien.

Het is moeilijk om te zeggen wat een bedrijf succesvol maakt – haar producten, haar werknemers of haar leiderschap. In het geval van Takeuchi, is het een combinatie van alle drie en meer. Toen meneer Akio Takeuchi het bedrijf in 1963 opstartte, zoals vele andere jongeren, had hij nog geen idee hoe Takeuchi Manufacturing over de jaren zou uitgroeien tot het bedrijf dat het nu is. Zijn achtergrond lag in de auto-industrie, als producent van onderdelen. Echter wilde de ambitieuze Japanner nog meer bereiken. Hij wist toen nog niet dat de kans om Takeuchi te laten groeien uit een onverwachte hoek zou komen.

Het was 1968 toen meneer Takeuchi werd benaderd door een zakenpartner en aannemer om een machine te bouwen die de schoppen en pikhouwelen zou moeten vervangen. Na het ontvangen van dit uitdagende verzoek, werden de mouwen opgestroopt. Meneer Takeuchi ontwierp, met wat getalenteerde ingenieurs aan zijn zijde, wat de eerste compacte graafmachine ter wereld zou worden, de TB300. De uitvinding van deze machine verminderde de werkdruk door het handmatige werk dat voorheen door middel van schoppen en pikhouwelen werd verricht, te vervangen. Werk wat eerst dagen in beslag nam, werd door de TB300 in een mum van tijd verricht. Takeuchi kende een vliegende start, en ging verder met het innoveren van graafmachines om de levens van bouw & constructie medewerkers wereldwijd te verbeteren.

From World First to World Leader

Constante innovatie

Dankzij deze gedachte van constante innovatie, introduceerde Takeuchi in 1970 ’s werelds eerste 360 graden draaiende minigraver, de TB1000. Deze geavanceerde machine, ging in productie en werd in 1973 officieel op de markt gebracht. Door deze revolutionaire uitvinding gaf Takeuchi een nieuwe draai aan de bouwbranche. De TB1000 was de grondlegger van een industrie die vandaag de dag jaarlijks meer dan 49.000 compacte graafmachines produceert.

Meneer Takeuchi was zich ervan bewust dat zonder een goede fundering, niets mogelijk was geweest. Zijn vastberaden overtuigingen – met betrekking tot de personeelswelzijn, het milieu en de consument – blijven tot de dag van vandaag nog in stand. Zijn filosofie en de Takeuchi kernwaarden innovatie,  topkwaliteit en samenwerking worden nog steeds nagestreefd.

Vastberaden overtuigingen

Takeuchi heeft voor eeuwig een plaats in de geschiedenis van bouwmachines verdiend door een wereldleider en vernieuwer van compacte graafmachines te zijn. Tegenwoordig is de familie Takeuchi nog nauw verbonden aan het bedrijf. Akio’s zoon Toshiya heeft het stokje overgenomen. Met dit nieuwe leiderschap en een nieuwe generatie van getalenteerde medewerkers, zal Takeuchi machines ontwerpen die de bouwers van de toekomst laten uitblinken. Net als een steentje bijdragen aan het verbeteren van het bouwproces en het beschermen van het milieu.

Om dit jubileum te vieren, werd er extra aandacht aan de TB1000 gegeven op de Matexpo in Kortrijk. Helaas was het niet mogelijk om de originele TB1000 uit Japan hiernaartoe te halen. Daarom werd er een oplossing gezocht om dit stukje geschiedenis toch ten toon te stellen.

TB1000 Matexpo

5o jaar na de ontwikkeling van de TB1000 is Takeuchi nog steeds bezig met innoveren. Met de komst van de TB325R werd er een nieuwe generatie binnendraaiers geïntroduceerd. Met een ideaal transportgewicht, een groot graafbereik en een zeer ruime cabine is de TB325R tegen alle klussen opgewassen. Deze machine is natuurlijk niet meer écht te vergelijken met de TB1000. Maar de kernwaarden van de grondlegger blijven gelijk: ook deze machine is compact, efficiënt en comfortabel.

Vierkant Takeuchi logo Zwart
Takeuchi Benelux
Uw Takeuchi Specialist
Wij richten ons volledig op compacte graafmachines. Het is niet iets wat we erbij doen, dit is waar we goed in zijn. Die focus stelt ons in staat om uit te blinken en de absolute top te bieden in betrouwbaarheid, wendbaarheid en kracht.

Start typing and press Enter to search

Vergelijk machines

Vergelijk machines
Alles verwijderen
Vergelijk machines
0
Draaikantelstuk